Četiri prijevodne varijante Goldonijeve komedije "La bottega del caffè" - Radoš-Perković, Katja (2012)
Komedija "La bottega del caffè" izvorno je napisana na standardnom talijanskom jeziku, no u hrvatskoj su teatrologiji od pedesetih godina prošloga stoljeća na ovamo prisutne čak četiri različite jezične varijante prijevoda ovoga djela, što svakako predstavlja traduktološku rijetkost u praksi. Kroz analizu tekstova rad ukazuje na različita prijevodna rješenja i odabire, te se posebice osvrće na značajnija razilaženja u različitim varijantama. Svrha je uočiti odnose između svjesnoga udaljavanja od izvornika i učinka koji je time postignut te, istovremeno, procijeniti opravdanost takvih postupaka.
Projekt MZOS
HRV