Valja nama preko rijeke: misterij i simbolika smrti od mezolitika do brončanog doba - Durman, Aleksandar (Array, 2009)
Članak pokušava rasvijetliti odnos prema smrti ljudi u ranijoj povijesti jugoistočne Europe (8000.-2000. pr. Kr.). Pokopi i grobni prilozi u njima, u pojedinim segmentima prapovijesti pokazuju uniformnost (od Bliskog istoka do Europe), ali i sustavne promjene koje dolaze s razvojem civilizacije. U središtu zanimanja je doživljaj smrti kao pripreme za novo rađanje i sustavni prijelaz u ideju smrti koja znači odlazak (preko vode) u nepovrat.