Izgradnja održivog sustava za suzbijanje nasilja u adolescentskim vezama - Ajduković, Dean (Array, 2009)
Dio trogodišnjeg projekta izgradnje kapaciteta za suzbijanje obiteljskog nasilja, Društvo za psihološku pomoć (DPP) će u suradnji s nizozemskim stručnjacima, te domaćim nevladinim organizacijama, usmjeriti na prevenciju nasilja u mladenačkim vezama. Razvit će se model prevencije koji će uključivati podizanje svijesti i izgradnju vještina sprječavanja i prekidanja nasilnih obrazaca u mladenačkim vezama. Namjera je stvoriti samoodrživi i jeftin sustav preventivnog suzbijanja nasilja u kojem će svake godine najmanje 6.000 učenika trećih razreda srednjih škola diljem Hrvatske proći ciljanje radionice. Projekt će biti izrazito participativan i ostvarit će se u sljedećim koracima: 1) Tijekom trodnevnog seminara 50 stručnih suradnika iz srednjih škola će unaprijediti svoje znanje i vještine potrebne za prepoznavanje nasilja u mladenačkim vezama i pružanje podrške mladima u vezama kojima ima nasilja. Polaznici će izraditi kurikulum za dvije radionice o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama, , čiji će sadržaj i način rada biti primjeren uzrastu i interesima adolescenata, te zanimljiv i motivirajući. 2) Zatim će u svojim srednjim školama isprobati ove radionice u po dva odjela. 3) Polaznici će se okupiti kako bi razmijenili iskustva, definirali konačni oblik i sadržaj radionica, te izradili popratni materijali. Svaka od dvije radionice će trajati 90 minuta. 4) Polaznici će zatim provesti radionice u konačnom obliku u još po dva odjela, te podijeliti iskustva međusobno i s voditeljima izobrazbe. 5) Isti će seminar pohađati i deset visokoškolskih nastavnika sa studija pomagačkih struka (psihologija, socijalna pedagogija, socijalni rad, pedagogija, učiteljske akademije). Oni će razviti izborni kolegij o prevenciji partnerskog nasilja koji će uključivati i vještine vođenja radionica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama. 6) Nakon postupka odobravanja, studentima će se ponuditi ovaj kolegija, te se očekuje da će ga upisati najmanje 100 studenta. 7) Dio obaveza svakog studenta će biti provesti radionice u po dva odjela, te se planira postići obuhvat od 200 odjela. Budući da je opravdano očekivati da će barem 100 studenta upisivati ovaj izborni kolegij svake godine, uspostavit će se sustav kojim bi barem 60% srednjoškolske populacije trećih razreda bio dosegnut ovim proaktivnim preventivnim programom uz minimalne troškove. Projekt će se provesti u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, te s organizacijama civilnog društva.