Ciljevi obrazovanja i tržište (teze za raspravu) - Spajić-Vrkaš, Vedrana (Array, 2009)
Ključni instrument kojim se obrazovanje uređuje kao komercijalna roba i ukidaju ograničenja u trgovini obrazovnim uslugama jest General Agreement on Trade in Services (GATS), koji čini sastavni dio međunarodnog ugovora o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije (WTO). GATS je podijelio glavne aktere obrazovanja u dva radikalno suprotstavljena tabora. I dok zagovornici u GATS-u vide instrument konačnog omasovljenja obrazovanja i poboljšanja kvalitete obrazovnih usluga, što drže ključnim preduvjetom osiguranja konkurentnosti na svjetskom tržištu u eri ekonomije znanja, protivnici ističu sa se GATS-om ukidaju ljudskopravni temelji obrazovanja, ugrožava akademska autonomija i dovodi u pitanje moć države u upravljanju, odnosno interveniranju u obrazovanje, kako bi ono bilo raspoloživo, dostupno, prihvatljivo i prilagodljivo svim građanima.