Teorija movnogo standartu Dalibora Brozovića jak osnova vyznačennja suržyku j trasjanky - Fuderer, Tetyana (Array, 2010)
U radu određivanju miješanih idioma proširenih u Ukrajini i Bjelorusiji i poznatih pod nazivom suržyk i trasjanka pristupili smo sa stajališta teorije jezičnoga standarda D. Brozovića. Predmet proučavanja u spomenutoj teoriji su slavenski standardni jezici, međutim, i suržyk i trasjanka kao određeni oblici opstojnosti jezika (kao i jezični standard) mogu biti klasificirani prema kriterijima koje je u svojoj teoriji opisao akademik Brozović. Oslonivši se na spomenutu teoriju navedene idiome odredili smo kao neorganske nekonkretne idiome niskoga (socio-kulturnoga) ranga, koji su nastali kaotičnim miješanjem dvaju srodnih jezika - ukrajinskoga i ruskog te bjeloruskoga i ruskog - i koji se, u odnosu na ukrajinski i bjeloruski jezični standard, ne odlikuju ni autonomijom, ni elastičnom stabilnošću, ni polifunkcionalnošću.