Još jednom o predromaničkim šesterolistima Dalmacije - Jurković, Miljenko (2009)
Dalmatinski šesterolisti odavno su raspoznatljiv dio korpusa predromaničke arhitekture na Jadranu. Na temelju dosad poznatih podataka nastoji se riješiti inače sporna pitanja njihove datacije, geneze oblika te njihove funkcije. Ukazuje se na dugo postojanje oblika i širok raspon njihove izgradnje, podrijetlo u antičkoj arhitekturi, a u funkcijama se naznačuje složenost problema i evolucija funerarne funkcije u oratorij, privatnu kapelu, što je vezano uz derivaciju funkcija koje nosi ideja Beate Marije Rotunde.