Glazba u mozgu - Mildner, Vesna (Array, 2010)
Zanimanje za mjesto ili mjesta u mozgu odakle se nadziru i gdje se prikupljaju podaci o pojedinim ljudskim aktivnostima postoji već stoljećima. Od najranijih proučavanja koja su se u nedostatku boljih metoda zasnivala na posrednom zaključivanju o mozgovnim funkcijama na temelju ozljeda, do suvremenih sofisticiranih neinvazivnih tehnika prikaza rada mozga pri različitim zadacima znanstvenici su prošli dalek put i neizmjerno povećali količinu znanja o mozgu i njegovom funkcioniranju. Unatoč tome još uvijek ima mnogo nepoznanica o mozgovnoj aktivnosti u specifičnim situacijama i zadacima. U radu se govori o neurofiziološkoj podlozi glazbenih aktivnosti. Nakon kratkog pregleda mozgovne reprezentacije motoričkih, senzoričkih i kognitivnih funkcija usredotočuje se na vezu između proizvodnje i percepcije glazbe i mozgovne aktivnosti. U tom svjetlu uspoređuju se profesionalni glazbenici i laici, različiti aspekti glazbene djelatnosti, efekti učenja i vježbe kao i posljedice mozgovnih ozljeda. Posebice se uspoređuju slušanje i govorno-jezična obrada s jedne strane i glazbena s druge.