Razlike u percepciji karakteristika veze između slobodnih studenata i studenata u vezi i prediktori kvalitete studentskih veza - Šepec, Tanja; Tonković, Maša (2006)
U okviru istraživanja karakteristika ljubavnih veza među studentskom populacijom, na podacima prikupljenima anketom u kojoj je sudjelovalo 250 studenata zagrebačkog Sveučilišta, izdvojena su dva problema. Prvi uključuje ispitivanje postojanja razlika između studenata u vezi i onih koji to nisu s obzirom na percepciju nekih aspekata veze te percepciju odnosa koji uzimaju kao početak veze. Postoje značajne razlike između te dvije skupine u rangiranju pojedinih aspekata veze: studenti koji su u vezi pridaju veću važnost sigurnosti i vjernosti u vezi, dok je situacija obratna kada su u pitanju kvaliteta seksualnih odnosa i dobra zabava. Takav trend većeg vrednovanja dugotrajnijih i manje površnih aspekata veze kod studenata u vezi u odnosu na slobodne studente vidjiv je i iz njihove manje sklonosti da oproste nevjeru, kao i veće želje da slobodno vrijeme provode s partnerom bez straha od zasićenja. Osjećaj uzajamnog povjerenja i privrženosti studenti u vezi češće smatraju znakom početka veze, za razliku od slobodnih studenata koji su skloniji kao početak veze označiti svakodnevno kontaktiranje s partnerom. Studenti koji nisu u vezi češće izražavaju želju za zamjenom jedne duge veze nizom kratkih ili izjavljuju da uopće ne žele biti u vezi. Također, u manjoj mjeri izražavaju sklonost traženja od partnera da se mijenja. Provedena diskriminacijska analiza pokazala je mogućnost razlikovanja studenata s obzirom na to jesu li u vezi na multivarijatnoj razini sa 69-postotnom točnošću aposteriorne klasifikcije, pri čemu najveću diskriminativnu težinu ima trajanje najduže veze – koje je manje kod onih studenata koji nisu u vezi. Pod vidom drugog problema, na uzorku od 121 studenta u vezi, ispitana je optimalna kombinacija prediktora za predviđanje zadovoljstva i stabilnosti veze, te potencijala za prekid. Kombinacije prediktora koje objašnjavaju sva tri kriterija ponešto se razlikuju, ali zajednički su im prediktori stupanj razlikovanja veze od ideala i usporedba veze s vezama parova koji ih okružuju.
HRV