Što su nama seljaci danas? - Šantek, Goran Pavel (2010)
Rad predstavlja i kritički se osvrće na različita antropološka određenja seljaštva. Pokazuje se kako su definiranja određena društvenom i znanstvenom politikom, a sličnim se razlozima pokušava objasniti i današnji slab interes za istraživanja seljaštva u hrvatskoj etnologiji.