Preferencije studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu prema sportskim aktivnostima u razdoblju od šest godina - Špehar, Nataša; Topolovac, Igor; Gošnik, Jelka (2010)
Studentska populacija je u posljednjih nekoliko godina determinirana aktualnim socijalnim zbivanjima te kulturološkim fenomenima koji bitno utječu na njihovo bavljenje sportskim aktivnostima, kao i na intenzitet njihova bavljenja. U izgradnji i očuvanju sustava različitih vrijednosti, pa tako i vrijednosti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti tijekom čitavog života, značajno pridonosi tjelesno- zdravstveno odgojno-obrazovno područje u okviru sustavnog, planskog, organiziranog i sveobuhvatnog odgoja i obrazovanja kroz nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture. Ubrzan ritam života i pasivizacija čovjeka u svakom smislu značajno doprinosi kojim sportskim aktivnostima će se pojedinac baviti. Cilj ovog istraživanja je ispitati želje, stavove i mišljenja studenata o sportskim sadržajima, njihovim potrebama za tjelesnom aktivnosti. Svi ispitanici su bili studenti prve godine studija. U istraživanju su obrađene preferencije studenata prema 62 sporta skalom bihevioralnih namjera. Rezultati istraživanja pokazuju da ne postoji statistički značajna razlika u preferencijama prema sportskim aktivnostima u razdoblju od šest godina unutar istog spola. Promatrana studentska populacija pripada homogenoj grupi s obzirom na izbor najviše i najmanje privlačnih i zanimljivih sportova. Tako je plivanje u svih šest promatranih generacija sportska aktivnost koja najviše privlači pozornost studenata.
HRV