Primjena portfolia u metodičkoj pripremi studenata - Šagud, Mirjana (Array, 2006)
Od učitelja /odgajatelja više se ne očekuje da bude tehničar uvježbanih vještina koji planira pa onda realizira unaprijed naučene korake ili strategije. Cilj ustanova za izobrazbu učitelja/odgajatelja je povezivanje profesionalnom praksom propozicijskog i osobnog (implicitnog) znanja. I upravo je profesionalna praksa veza između ta dva tipa znanja, u kojem propozicijsko znanje unutar konkretnog konteksta postaje dinamično. Primjena radnih mapa (portfolio) može se aplicirati na različite situacije učenja, poučavanja i pripremanja studenata za profesionalno područje prakse. Njihovo korištenje u metodičkoj pripremi studenata je tehnika koja omogućuje selekciju, sintezu, dokumentiranje, planiranje i evaluaciju procesa učenja i stjecanja profesionalne kompetencije kod budućih odgajatelja.