Ekstraverzija, moždani val P300 i apstraktno mišljenje - Tatalović Vorkapić, Sanja (Array, 2010)
Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti kakav je odnos ekstraverzije i moždanog vala P300 s obzirom na intelektualnu razinu ispitanika. Ispitana je povezanost ekstraverzije s latencijom i amplitudom moždanog vala P300 uz isključenu povezanost apstraktnog mišljenja. Premda su se rezultati dosadašnjih istraživanja evociranih moždanih potencijala i inteligencije pokazali nekonzistentima te je najveći broj studija proveden kod ispitivanja odnosa P3-vala i inteligencije, pretpostavljeno je da inteligencija ima značajan udio u odnosu osobina ličnosti i elektrofizioloških korelata. Također je pretpostavljeno da je ponekad teško jasno utvrditi da li individualne razlike u kortikalnoj pobuđenosti doista pripisati samo osobina ličnosti ili i intelektualnoj razini sudionika. S obzirom da su prethodne studije pokazale pozitivnu povezanost između više razine apstraktnog mišljenja i duljih P3-latencija te nižih P3-amplituda na istom uzorku, očekivalo se da će utvrđena značajna korelacija između kraćih P3-latencija i povišene ekstraverzije umanjiti za onaj udio varijance koji se odnosi na intelektualnu domenu. U istraživanju su sudjelovale N=43 studentice psihologije u rasponu od 19-23 godine, sve dešnjakinje. Razina ekstraverzije je izmjerena EPQ R/A, a P300-val u dvije serije snimanja primjenom vidne oddball paradigme. Korelacijske su analize između ekstraverzije i P300-vala uz izdvojen udio apstraktnog mišljenja, izmjerenog Testom apstraktnog mišljenja koji se sastoji od tri subtesta, pokazale da intelektualna razina sudionica ima značajan udio u odnosu ekstraverzije i P300-vala, posebice u parametru latencije. Utvrđeno je da su prije značajne korelacije između ekstraverzije i P300-latencije na dvije parijetalne elektrode snižene ispod razine značajnosti (sa rEP3latP3=-.31* na rEP3latP3=-.24 ; te sa rEP3latP4=-.31* na rEP3latP4=-.25 uz izdvojen udio ukupnog rezultata na TAM-a), što ukazuje na značaj i potrebu ispitivanja inteligencije kod EP-istraživanja ličnosti.