Barokna književnost u Slamnigovoj koncepciji 'nacionalne literarne tradicije' - Grgić, Kristina (2010)
Na primjeru književnosti hrvatskoga baroka u radu se nastoji ilustrirati praktična primjena Slamnigovih i Šoljanovih teza o nacionalnoj književnoj tradiciji, koja ujedno omogućuje da se Slamnigov znanstveni i književni rad promotre unutar zajedničkoga analitičkog okvira. U prvome se dijelu na temelju znanstvenih radova i antologijskih izbora nastoji rekonstruirati Slamnigova književnopovijesna koncepcija hrvatskoga baroka, koja je uvelike doprinijela revalorizaciji ovoga odsječka hrvatske povijesti književnosti, kako iz nacionalne, tako i komparatističke vizure. U drugome se dijelu uz pomoć Genettove tipologije transtekstualnih odnosa analizira uporaba različitih baroknih predložaka u Slamnigovim književnim tekstovima.
Projekt MZOS
HRV