Kakav nacionalni kataložni pravilnik trebamo? : preliminarno istraživanje - Barbarić, Ana (Array, 2010)
Rad polazi od činjenice da hrvatskoj knjižničarskoj zajednici treba novi kataložni pravilnik. Uvodni dio rada sadrži vrlo kratki osvrt na dva trenutka iz povijesti hrvatske katalogizacije koji se tiču donošenje odluka o odabiru odnosno izradbi (nacionalnoga) kataložnog pravilnika. Nakon toga slijedi pokušaj odgovara na pitanje kakav kataložni pravilnik trebamo. Naglašeno je kako novi pravilnik treba pružiti okvir za obradu svih vrsta građe kao i svih vrsta sadržaja. Pravilnik, zatim, mora biti usklađen s novim međunarodnim načelima, modelima i standardima, ali mora uvažiti postojeću nacionalnu kataložnu teoriju i praksu. Jednako tako budući bi pravilnik trebao biti primjenjiv i za potrebe organizacije informacija drugih zajednica poput arhivske, muzejske, nakladničke, raspačavateljske, knjižarske, zajednice informacijskih posrednika, zajednica upravljanja autorskim pravima itd. Središnji dio rada sadržava raspravu o konceptualnim modelima FRBR-u i FRAD-u te njihovoj implementaciji u nacionalnim kataložnim pravilnicima REICAT i RDA. Kako je u hrvatskoj knjižničarskoj literaturi model FRBR već prikazan iz više vidova, naglasak je, pri prikazu modela, stavljen na prikaz konačne verzije FRAD-a objavljene u lipnju 2009. U prikazu talijanskog i anglo-američkog kataložnog pravilnika koji se teorijski osnivaju na navedenim konceptualnim modelima, rad se temeljem svoje svrhe ograničava na analizu načina rješavanja odnosa između konceptualnog modela i njegove implementacije, što se vidjeti prvenstveno vidi u području definiranja zadataka kataloga i nazivlja. Prikazana je i okvirna struktura odnosno organizacija poglavlja dvaju pravilnika jer ona dodatno upućuje na rješavanje navedenog odnosa, te jer nalaže određeni postupak katalogiziranja, dakle određeni logički slijed analize građe i njene obrade. U radu je dan i kratki prikaz općih, temeljnih odluka vezanih za usmjerenje razvoja navedenih pravilnika u odnosu na prethodnike kao i u odnosu na njihov mogući daljnji razvoj. U završnom dijelu rada pobrojana su područja istraživanja koja mogu doprinjeti utvrđivanju smjera razvoja hrvatskoga kataložnog pravilnika. Na samom kraju precizirana su četiri moguća scenarija smjera razvoja hrvatskoga kataložnog pravilnika.