Čestina uporabe psihodijagnostičkih sredstava u Republici Hrvatskoj - pregled aktualnog stanja - Matešić, Krunoslav (2010)
Europska federacija psiholoških udruga (EFPA) ima Stalni odbor za testove i testiranje (SCTT), koji je tijekom 2009. godine proveo anketiranje psihologa u sedamnaest zemalja članica. Rezultati ankete bit će zbirno obrađeni i objavljeni tijekom 2010. godine. Nosiocima anketiranja u nacionalnim okvirima dopušteno je obrađivati i objavljivati vlastite rezultate. Anketa je sadržavala ukupno 33 pitanja. U pojedinim zemljama bilo je organizirano elektroničko prikupljanje podataka, dok je u RH poslano 1700 tiskanih anketnih upitnika. Vraćeno ih je 327 (19, 23%). U svih 17 zemalja bilo je vraćeno 12 606 odgovora. Za velike zemlje uzeto je u obzir po 400 slučajno odabranih odgovora, tako da je uzorak koji je podvrgnut statističkoj obradi iznosio 5287. U ovom prikazu analizirani su odgovori samo na jedno pitanje: 'Navedite tri testa koja najčešće koristite u obavljanju svog posla.' EFPA je slično anketiranje provela 1999. godine (Muniz i sur., 2001.) i u njemu je također sudjelovala i Hrvatska. Budući da je u obje ankete bilo postavljeno ovo isto pitanje, aktualni podaci omogućuju usporedbu sa stanjem od prije deset godina.
HRV