Položaj gradišćanskohrvatskoga jezika u austrijskome obrazovnome sustavu-iskustva i stavovi - Ščukanec, Aleksandra (2010)
Gradišćanskohrvatski jezik, jezik hrvatske manjine čiji su preci prije pet stotina godina napustili svoju domovinu i naselili područja zapadne Ugarske, Donje Austrije, južne Moravske te jug današnje Slovačke, u austrijskoj se pokrajini Gradišće očuvao i nakon više stoljeća. No posljednjih se desetljeća broj govornika znatno smanjio, a i dalje neprestano opada, zbog čega se gradišćanskohrvatski jezik danas nalazi na UNESCO-vom popisu ugroženih jezika. U okviru opsežnijeg istraživanja njemačko-hrvatskih jezičnih dodira u Gradišću ispitali smo i položaj gradišćanskohrvatskoga jezika u austrijskim školama. U ovom ćemo izlaganju predstaviti dio korpusa u kojemu ova problematika najviše dolazi do izražaja – jezične biografije. U našem smo istraživanju prikupili više od 30 jezičnih biografija, što u pisanome obliku, što u obliku intervjua koje smo snimili tijekom boravka na terenu. Svi su se ispitanici dotaknuli položaja gradišćanskohrvatskoga jezika u austrijskim obrazovnim institucijama ističući kako bi škola, uz obitelj, trebala predstavljati temelj očuvanja jezika, kulture, tradicije i identiteta. Je li tome doista tako i pridonosi li obrazovni sustav spašavanju gradišćanskohrvatskoga jezika od izumiranja doznat ćemo iz jezičnih biografija nekih od ispitanika koji su sa nama podijelili svoja iskustva i razmišljanja.