Knjižnica 2.0 - afirmacija ili napuštanje izvornih načela knjižnica - Špiranec, Sonja (Array, 2010)
Primjena načela weba 2.0 u knjižničnom okruženju praćena je entuzijazmom i gotovo bezrezervnim uvjerenjem kako je uvođenje usluga temeljenih na webu 2.0 preduvjet opstanka knjižnica. U tom se kontekstu govori o Knjižnici 2.0 čija je misija dovesti usluge tamo gdje se korisnici nalaze, a to su razne društvene mreže poput Facebooka ili Flickra, blogovi, sjedišta za razmjenu audio ili video sadržaja itd. Računica je naoko jednostavna: knjižnice se moraju prilagoditi potrebama i navikama korisnika te promicati svoje usluge i povećati vidljivost u prostorima gdje korisnici provode svoje vrijeme, što bi korisnike trebalo vratiti knjižnicama. S druge strane, potrebno je imati na umu da web 2.0 nije tek atraktivna i popularna skupina usluga već složena kombinacija tehnologije, društvenog fenomena i poslovnog koncepta. Da bi opstale u suvremenom okruženju, sve se organizacije, pa tako i knjižnice, moraju prilagoditi promjenama te prihvatiti nove modele poslovanja. No postavlja se pitanje koliko se novi poslovni modeli koje nam donosi web 2.0 kose s nekim izvornim načelima i zadaćama knjižnica po kojima su one jedinstvene u društvu, poput promicanja ravnopravnosti u pristupu znanju, poštivanja privatnosti, povjerljivosti i intelektualnog vlasništva, promicanja pristupa kvalitetnim informacijama ili prava na zaštitu od nepoćudnih sadržaja. U svrhu iznalaženja odgovora na mnogobrojna pitanja koje nameće primjena weba 2.0 u knjižničnom okruženju, u radu će se razmotriti i analizirati primjeri usluga koje razne vrste knjižnica mogu ponuditi koristeći tehnologiju weba 2.0, propitati mogu li korisnici uistinu profitirati od takvih usluga i kose li se one, u nekim svojim dimenzijama, od izvornih načela koje su knjižnice oduvijek njegovale i predstavljale.