Tirol u Hrvatskoj: likovna baština Zagrebačke biskupije u 18. stoljeću i tirolski utjecaji - Cvetnić, Sanja (Array, 2010)
Snažni zamah katoličke obnove crkvenih prostora privukao je u Tirol u 17. i početkom 18. stoljeća brojne umjetnike i ojačao domaće radionice. Novi naraštaj, stasao u razdoblju kasnoga baroka, odlazi iz Tirola u druge habsburške zemlje, a s njim pristižu umjetničke ideje i ikonografska rješenja. Tirolske utjecaje u hrvatskoj baštini moguće je razabrati prema tri traga: prvo, na temelju dolaska umjetnika u Hrvatsku, poput najpoznatijega Tirolca Ivana Krstitelja Ran[g]era iz sjevernoga Tirola i usporedbom njegove uloge s onom Tirolca Johanna Cyriaka Hackhofera na zidno slikarstvo u Štajerskoj. Drugi trag slijedi naslijeđe tirolskih kipara Andreasa Thamascha i Johanna Paula Tschiderera te utjecaj njihovih stilskih rješenja u djelima nastalima na području Zagrebačke biskupije u 18. stoljeću, kao i širenje quadrature koju je Andrea Pozzo iz južnoga Tirola svojim popularnim traktatom ponudio globalno, od Kine do Britanije, pa i ovdje. O trećem tragu svjedoče ikonografske poveznice Zagrebačke biskupije s Tirolom u 18. stoljeću, posebice likovna djela na kojima su prikazane sv. Notburga i sv. Kümmernissa.