Nova arheološka iskopavanja špilja u Lici i Gorskom kotaru, Hrvatska - Karavanić, Ivor; Janković, Ivor; Ahern, James C. M.; Mihelić, Sanjin; Šošić Klindžić, Rajna; Vukosavljević, Nikola (2010)
Rad donosi preliminarne rezultate iskopavanja špilje Zale kod Tounja (2005.-2010.) i Bukovac pećine kod Lokava (2010.). Korištena je suvremena metodologija iskopavnja paleolitičkih špiljskih nalazišta. Zala sadrži tragove ljudske prisutnosti iz srednjeg vijeka, antike i prapovijesti (brončano doba, mezolitik, paleolitik) i prvo je paleolitičko i mezolitičko nalazište u Karlovačkoj županiji. U Bukovac pećini identificiran je sloj u kojem je T. Kormos 1911. pronašao koštani šiljak. Uzeti su uzorci za apsolutno datiranje koji će potvrditi ili opovrći paleolitičku (orinjasijensku) determinaciju šiljka. Potvrđeno je da je lokalitet prvenstveno bio brlog špiljskog medvjeda.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV