Stranci u noći ili vječna ljubav: strategije izbora kratkoročnih i dugoročnih partnera - Tadinac, Meri (2011)
Evolucijski pristup naglašava dvije ključne varijable koje utječu na izbor partnera: prva je spol, a druga kontekst, tj. bira li se partner za kratkoročnu ili dugoročnu vezu. Na osnovi Darwinove teorije spolnog odabira i Triversove teorije roditeljskog ulaganja postavljene su brojne hipoteze o različitim seksualnim strategijama žena i muškaraca te o različitim strategijama koje oba spola koriste pri izboru partnera za dugoročnu odnosno kratkoročnu vezu. U nizu istraživanja provjerili smo neke od ovih hipoteza te ćemo predstaviti nalaze koji se odnose na nekoliko pitanja. Prvo, postoje li spolne razlike u preferencijama za pojedine osobine partnera te razlikuju li se one pri izboru partnera za dugoročnu odnosno kratkoročnu vezu? Drugo, kako na preferencije pri izboru partnera utječe samopercepcija vrijednosti kao partnera, naročito na dimenzijama koje su posebno važne suprotnom spolu? Treće, iako su spolne razlike u sklonosti kratkoročnim vezama mnogo istraživane, individualne razlike unutar istog spola su zanemarivane. Stoga nas je zanimalo postoje li razlike u sklonosti traženju kratkoročnih veza, ovisno o dobi, prihodima i obrazovanju sudionika te, ako postoje, razlikuju li se kod muškaraca i žena. Četvrto, niz nalaza upućuje na povezanost ženskih reproduktivnih ponašanja s razinama spolnih hormona. Stoga smo u nekoliko povezanih istraživanja ispitali kako u različitim fazama menstrualnog ciklusa žene procjenjuju privlačnost muških lica, kakve rezultate postižu na ljestvicama maskulinosti i femininosti, koliko su zadovoljne svojom trenutačnom vezom te jesu li eventualne varijacije u zadovoljstvu povezane s procjenom vlastite vrijednosti kao partnerica. Uzeti zajedno, navedeni nam rezultati omogućuju donošenje nekih zaključaka i postavljanje novih hipoteza o spolnim razlikama u strategijama izbora partnera, interindividualnim razlikama u tim strategijama unutar istog spola te utjecaju dvaju konteksta – konteksta kratkoročnih ili dugoročnih veza kod oba spola te za žene specifičnog konteksta hormonalnih varijacija tijekom menstrualnog ciklusa.
Projekt MZOS
HRV