Zastava Europske unije - što nam zapravo simbolizira? - Trako Poljak, Tijana (Array, 2011)
Brojni problemi koji se, posebno tijekom posljednjih desetljeća, javljaju u Europskoj uniji (Lisabonski ustav, primanje novih članica svake sa svojim različitostima, prevladavanje ostataka povijesnih nacionalnih, kulturnih i religijskih sukoba), pokazali su da je teorijsku ideju „nove Europe“ mnogo teže ostvariti u europskoj praksi. Europska unija, u pokušaju prevladavanja manjka konsenzusa oko ovih i drugih ključnih pitanja, upotrijebila je, između ostalog, metodu propisivanja simbola, poput zastave, s namjerom da jednoznačnije promovira ideju europske integracije. Rad, na primjeru europske zastave kao simbola, želi pokazati da ova simbolička strategija ne samo da ne pojednostavljuje europsku ideju već ju može i usložiti, kako za sadašnje, tako i za buduće članice Europske unije. U radu se 1) analiziraju mogući uzroci ambivalentnosti značenja europske zastave, 2) iznose rezultati empirijskog istraživanja na reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske (N=1008 ; 2010) percepcije hrvatske zastave i zastave EU. Cilj je provjeriti što nam zastava zapravo predstavlja, odnosno usporediti značenja nacionalne zastave s onom Europske unije.