»Prereži žicu na zgodnom mjestu«: lirski patriotizam Borisa Marune - Bagić, Krešimir (2010)
Glavna je tema poezije Borisa Marune domovina, a ključna emocija njegova pjesničkog subjekta domoljublje. Izabravši poziciju pjesnika– emigranta, on u svjetskim megapolisima, uronjen u svijet blještavila i opće potrošnje, mistificira daleki arkadijski zavičaj. Njegova perspektiva pritom povezuje blisko i daleko, slučaj i sustav, pojedinca i kolektiv, eros i tanatos. Njegov stil se temelji na stilizaciji razgovornog jezika te na figurama poput apostrofe, paradoksa, prozopopeje i zeugme.
Projekt MZOS
HRV