Samoregulacija u ranoj adolescenciji i roditeljsko ponašanje - Brković, Irma; Keresteš, Gordana (2011)
Suvremene razvojne teorije ističu važnost ispitivanja indikatora pozitivnog razvoja te njihovog međuodnosa sa kontekstualnim činiteljima razvoja. U ovom istraživanju su, kao indikatori pozitivnog razvoja, ispitivani procesi samoregulacije cilju usmjerenih ponašanja, opisani u okviru Modela selekcije, optimizacije i kompenzacije (SOC model, Baltes, 1999). Cilj istraživanja bio je utvrditi kako se razvija samoregulacija tijekom rane adolescencije te na koji način su roditeljska ponašanja povezana sa inicijalnom samoregulacijom i njezinim razvojem u razdoblju od dvije godine. U dosadašnjim istraživanjima procesi SOC-a ispitivani su uglavnom na starijim adolescentima ili odraslima, iako teorijski postulati smještaju intenzivan razvoj samoregulacije upravo u ranu adolescenciju. Provedeno je istraživanje križno-sekvencijalnog nacrta s longitudinalnom komponentom koja uključuje tri točke mjerenja razdvojene jednogodišnjim razdobljima. U istraživanju su sudjelovali adolescenti i adolescentice (N1 = 720, djevojčice 52%), učenici četvrtih do osmih razreda pet zagrebačkih osnovnih škola. Kao mjera samoregulacije korišteni su rezultati postignuti na skalama SOC-upitnika (Freund i Baltes, 2002), prilagođenog za primjenu tijekom rane adolescencije. Ovim upitnikom mjerene su četiri dimenzije samoregulacije: elektivna selekcija, selekcija nakon gubitka, optimizacija i kompenzacija. Roditeljska ponašanja oba roditelja (Autonomija, Pozitivna disciplina, Nadzor, Psihološka kontrola, Negativna disciplina i Popustljivost) mjerena su upitnikom URP-29 (Keresteš, Brković i Kuterovac-Jagodić, 2009). Rezultati višerazinskih analiza pokazali su da su pozitivna roditeljska ponašanja majke i oca povezana s boljom, a negativna s lošijom samoregulacijom. I majka i otac značajno i neovisno doprinose objašnjenju varijance djetetove samoregulacije. Utvrđene razvojne putanje pokazuju da se samoregulacija na svim dimenzijama blago, ali značajno smanjuje tijekom rane adolescencije.
Projekt MZOS
HRV