Korpus govornih pogrešaka govornika hrvatskog jezika - Horga, Damir; Vidović, Ana; Lazić, Nikolaj; Erdeljac, Vlasta (2011)
Složen proces govorne proizvodnje, od motivacije govornika da neku obavijest jezično oblikuje i artikulacijski izvede do konačnog oblika govornog zvuka, različiti su autori u svojim modelima govorne proizvodnje različito tumačili (Fairbanks, Borden and Harris, Levelt, Garret, Dell, Hartsuiker, R.J., H.H.J. Kolk, R.J. Lickey , Jeager, Postma). Do odgovora na ta teorijska pitanja dolazi se i na temelju bilježenja, prikupljanja, opisa i analize govornih pogrešaka koje se nalaze u različitim danas kompjuteriziranim korpusima govornih pogrešaka za pojedine jezike, a najčešće za engleski, njemački, talijanski i nizozemski. U radu se raspravlja o otvorenim metodološkim pitanjima prikupljanja pogrešaka i njihove organizacije u računalnim korpusima, kao što su reprezentativnost uzoraka, načini prikupljanja, eksperimentalno izazivanje govornih pogrešaka, uzorci govornika, povezivanje i standardizacija različitih korpusa, dostupnost različitih korpusa drugim istraživačima i sl. Na kraju u taj opći kontekst smješta se i korpus pogrešaka govornika hrvatskog jezika prikupljen u okviru projekta Proizvodnja i percepcija govora u Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV