Djetinjstvo u lirici - Pavličić, Pavao (Array, 2011)
Pjesma Antuna Šoljana u kojoj se tematizira djetinjstvo autoru služi kao početna točka za razmatranje teme djetinjstva u hrvatskoj lirici dvadesetog stoljeća. U usporednoj se analizi obrađuju pjesme slične tematike kod suvremenika (S. Mihalić, D. Ivančan), ali i nešto starijih autora koji su Šoljanu mogli pružiti poticaj (A. B. Šimić, D. Cesarić, D. Tadijanović, N. Šop). Na temelju analize zaključuje se da je za uspostavljanje djetinjstva kao autonomne lirske teme potrebno prihvaćanje djetinjstva kao egzistencijalno posebnog i simboličnog vremena u životu pojedinca, koje se zatim može prenijeti u vrijeme pjesme.