Zajednički elementi u tradicijskoj kulturi Hrvatske i Ukrajine - Šantek, Goran Pavel (2011)
Rad razmatra problematičnost istraživanja kulturalnih sličnosti između slavenskih kultura - osobito zbog njihove jake zajedničke osnove. Na primjeru ukrajinsko-hrvatskih paralela razmatra se mogućnost istraživanja snažnijih paralela između nekih slavenskih kultura. Istraživanje se potkrjepljuje brojnim hrvatsko-ukrajinskim paralelama u materijalnoj, društvenoj i duhovnoj kulturi.