Odnos prema živom svijetu : rezultati empirijskog istraživanja 2010. godine - Trako Poljak, Tijana (Array, 2011)
U radu se analiziraju rezultati empirijskog istraživanja o odnosu prema živom svijetu. Istraživanje je provedeno 2010. na prigodnom uzorku 410 studenata/tica 8 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prikupljeni su odgovori ispitanika/ca o percepciji prava na život čovjeka i životinjskih vrsta te motivima čovjekove brige i postupaka prema svim živim bićima – biotičkoj ekumeni. Možemo govoriti o specifičnom teorijskom pristupu razumijevanju 1) prava na život, odnosno o tri grupe odnosa prema životu: egalitarnost, dominacija čovjeka i borba vrsta za opstanak ; te 2) motiva čovjekova postupanja prema živom svijetu. odnosno o četiri glavna motiva: etička dužnost, korist, emotivnost i ovisnost o situaciji. Cilj rada je predstaviti: 1) opće distribucije rezultata istraživanja ; 2) povezanost socio-demografskih obilježja i orijentacija ispitanika/ca (spol, fakultet, godina studija, religioznost, politička opredijeljenost i socio-ekološke orijentacije) i odnosa prema živom svijetu ; te 3) usporedbu rezultata s prethodnim istraživanjem iz 2005.