Uspješnost rješavanja anagrama u funkciji dobi - Kunej, Ana; Mladina, Ivona; Perišić, Kristina; Sušac, Nika; Urch, Dražen; Vukasović, Tena (2005)
Dosadašnja istraživanja rješavanja anagrama u funkciji dobi navode da je odnos uspješnosti u rješavanju i dobi zakrivljen, dakle uspješnost raste do rane srednje dobi, da bi potom započeo pad. S ciljem da se provjere dobiveni nalazi drugačijom metodologijom, provedeno je ovo istraživanje. Dva su osnovna problema ovog rada, prvi, utvrditi uspješnost rješavanja anagrama u funkciji dobi te drugi, utvrditi prediktorske varijable za kriterij uspješnosti rješavanja anagrama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 77 sudionika oba spola podijeljenih u tri dobne skupine: 11 – 12 godina (N=28), 16 – 18 godina (N=26) i 60 – 91 godinu (N = 23). Sudionici/ce su rješavali: Test anagrama, Ravenove progresivne matrice (standardizirane za prve dvije skupine ; obojene za treću skupinu), Test radnog pamćenja (Digit Span Backwards), Test rječnika (druga i treća skupina) odnosno WISC (prva skupina). Prikupljen je i podatak o čestini rješavanja anagrama, križaljki i sličnih kognitivnih zadataka. Test anagrama konstruiran je za potrebe ovog istraživanja te se sastoji od tri liste različite težine koje sadrže po petnaest anagrama. Težina liste određena je duljinom anagrama tako da najlakša lista sadrži riječi sastavljene od 3 i 4 slova, iduća one od 5 i 6 slova, a najteža sadrži riječi od 7 i 8 slova. Rješavanje pojedinih lista vremenski je ograničeno na temelju podataka dobivenih u predistraživanju. Rezultati ukazuju na postojanje zakrivljenog odnosa uspješnosti rješavanja anagrama u funkciji dobi. Najuspješniji su bili sudionici druge dobne skupine dok između prve i treće skupine ne postoji statistički značajna razlika. Najboljim prediktorima za kriterij uspješnosti rješavanja anagrama pokazali su se rezultati na Ravenovim progresivnim matricama i čestina rješavanja anagrama, križaljki i sličnih zadataka.
HRV