Ideologija i epistemologija u Desničinim novelama - Molvarec, Lana (2011)
Većina Desničinih novela koje su u središtu interesa ovoga rada objavljena je u razdoblju od 1951-1955. godine. Te godine označavaju slabljenje normativnih pritisaka socrealističke kritike na književnost, no oni su još uvijek prisutni. Namjera moga rada jest istražiti kako se te novele, najčešće u literaturi karakterizirane, označivane i interpretirane kao apolitične i usmjerene na apstraktne intelektualne probleme pozicioniraju prema vrijednostima i zahtjevima dominantne društvene ideologije. U izlaganju ću detaljnije pokušati ilustrirati zašto odabir tema, način njihove obrade i ideološke implikacije koje iz njih proizlaze smatram komentarom, stavom ili čak odgovorom dominantnoj društvenoj ideologiji koja se odrazila u književnom polju kroz normativizam socrealističke poetike i književne kritike. Na kraju dotičem problem analize ideologije u književnosti te zaključujem kako je slučaju Desničinih novela najbolje govoriti o analizi znanja u fukoovskom smislu te uvjetima njegova stvaranja, kao i o njegovim (ne)mogućnostima.
Projekt MZOS
HRV