Babno Polje - ležeča Baba - Pleterski, Andrej (2011)
Babno polje kot ime kraškega polja je nekoč obsegalo tako sedanjo vas Babno polje kot tudi kraj Prezid. Kljub turškemu pustošenju so se ohranile številne sestavine mitske krajine, ki nakazujejo sile neba, vode in zemlje v povezavi s koledarjem. Hkrati se očrtuje ogromno ležeče telo htonske Babe. /Interpretatio christiana /pa je staro razumevanje prostora močno spremenila.