Konstrukcija mjesta kroz Međunarodni festival mladih u Međugorju - Škrbić Alempijević, Nevena (2011)
Cilj izlaganja je prikazati kako se Međugorje predstavlja i potvrđuje kao hodočasničko mjesto kroz Međunarodni festival mladih "Mladifest" (svake godine od 31. 07. do 06. 08.). Različite festivalske izvedbe i iskustva promatraju se kroz prizmu simboličkoga stvaranja mjesta, kao odrazi odnosa ljudi prema prostoru. Kulturnim predodžbama o Međugorju pristupa se kao ishodu upisivanja značenja u materijalnost mjesta kroz utjelovljeno bivanje u prostoru. Ova se pitanja sagledavaju iz perspektive različitih festivalskih aktera. S jedne se strane analiziraju strategije organizatora Festivala, pri čemu se pokazuje kakva se slika o Međugorju nastoji oblikovati Festivalom te kojim se motivima naglašava razlikovnost toga festivalskog ambijenta u odnosu na druge. Sljedeći je fokus na izvođačima, posebice na uključenju zajednice "Cenacolo" u Festival. Postavlja se pitanje koju ulogu izvedbe u okviru Festivala imaju za njezine članove i kako one doprinose stvaranju njihovoga doživljaja mjesta u kojem trenutačno borave. Konačno, ukazuje se i na brojnost načina na koje se Međugorje tijekom Festivala ostvaruje za njegove posjetitelje te na raznolike prakse, u okviru i izvan službenoga programa, koje oni vezuju za pojedine topose. "Mladifest" pritom funkcionira kao jedan od konteksta u kojem se Međugorje kao hodočasničko mjesto utjelovljuje u djelovanju njegovih sudionika, a ujedno i kao arena u okviru koje se mogu pratiti kompleksni procesi konstruiranja grupnih i individualnih identiteta.