Percepcija prava živoga svijeta i motiva čovjekova djelovanja - Usporedba rezultata istraživanja 2005. i 2010. - Cifrić, Ivan (Array, 2011)
Odgojem i socijalizacijom unutar neke kulture formira se odnos prema socijalnom svijetu (društvu) i živom svijetu (prirodi) koji ga okružuje. Ovdje se radi samo o percepciji živoga svijeta. Odnos je definiran na razini percepcije putem koje odgovara na dva pitanja: (1) kako ispitanici percipiraju pravo na život životinjskih vrsta i (2) motive čovjekova postupanja prema živom svijetu (biljkama i životinjama). U priopćenju se iznose i komparativno analiziraju rezultati dvaju istraživanja (2005, N=492 i 2010, N=410) o percepciji prava živoga svijeta i etičnosti prema njemu. Istraživanja su provedena na prigodnim uzorcima studentske populacije na nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Teorijski se polazi (1) od tri dimenzije odnosa prema živom svijetu i njegovim pravima: egalitarizma u živom svijetu, čovjekove dominacije i prirodne kompetitivnosti (borbe) za opstanak, a (2) u percepciji etičnosti, odnosno motiva čovjekova postupanja prema živom svijetu, od četiri etičke pozicije: dužnosti, koristi, emotivnosti i situaciji. U tu svrhu konstruiran je instrument od sedam tvrdnji sa skalom slaganja od sedam stupnjeva. Rezultati su prikupljeni grupnim anketiranjem. U obradi su primijenjene metode univarijatne (postoci), bivarijatne (Pearson korelacija) i multivarijatne (faktorska analiza pod komponentnim modelom uz GK kriterij redukcije dimenzionalnosti i analiza varijance). Prikazat će se promjene u percepciji (2005.-2010.), faktorske strukture te usporedba varijabli sa sociodemografskim obilježjima.