Današnje čitanje teza Anđele Horvat. Arhitektura 17. stoljeća u kontinentalnoj Hrvatskoj između gotike i baroka - Botica, Dubravka (Array, 2011)
Izuzetan je doprinos Anđele Horvat poznavanju i istraživanju umjetnosti kontinentalne Hrvatske u razdoblju baroka. Knjigom Između gotike i baroka, iscrpnim pregledom umjetnosti od kraja 15. do kraja 17. stoljeća u kontinentalnoj Hrvatskoj, objavljenoj 1975., skrenula je pozornost struke na tu do tada zanemarenu građu i otvorila brojna pitanja i naznačila smjerove istraživanja. Napušta ustaljenu praksu prikaza razvoja stila, i uvidom u materijal istražuje pluralizam stilskih pojava, prateći paralelnu pojavu različitih strujanja, bez nametanja vrijednosnog kriterija. Neke od tih teza razmotrene su na primjerima zagrebačke katedrale i župne crkve sv. Anastazije u Samoboru. Metodologija kojom se koristi u istraživanjima nije imala prethodnike u našoj sredini, a posebno treba istaknuti da brojne teme koja obrađuje u svojim istraživanjima tek unatrag dva desetljeća ulaze u polje istraživanja povijesti umjetnosti u srednjoj Europi.