Jesmo li sretni na poslu? Kvaliteta radnog života u Hrvatskoj - Galić, Zvonimir (2010)
U radu se opisuje istraživanje u kojem smo u sklopu projekta Nacionalnog Indeksa Sreće u kolovozu i rujnu 2010. pitali hrvatske zaposlenike (N=498) koliko su zadovoljni sa svojim poslovima. Uz procjenu općeg zadovoljstva poslom, sudionici istraživanja procjenjivali u kojem stupnju svoju plaću smatraju dobrom i pravednom, posao sigurnim, a fizičku radnu okolinu adekvatnom za obavljanje posla (ekstrinzični aspekti posla). Osim toga, procjenjivali su kvalitetu međuljudskih odnosa u svom radnom kolektivu, svoje odnose s nadređenima te klimu u organizaciji u kojoj rade (socijalni aspekti posla), te stupanj u kojem na poslu imaju prilike iskoristiti vlastite potencijale i sudjelovati u odlučivanju o stvarima koje se tiču njihovog posla (intrinzični aspekti posla). Generalno, većina hrvatskih zaposlenika je zadovoljna na svojim radnim mjestima. Na svim procijenjenim aspektima posla, proporcija zadovoljnih zaposlenika premašuje proporciju nezadovoljnih. Drugo, hrvatski zaposlenici najveće zadovoljstvo iskazuju procjenjujući socijalne aspekte posla. Najviše prostora za poboljšanje kvalitete radnog života u Hrvatskoj postoji kod zadovoljstva ekstrinzičnim aspektima posla i sudjelovanjem u odlučivanju.