Studentske veze: preferencije prilikom odabira partnera - Tonković, Maša (Array, 2005)
Postavljen u okviru istraživanja karakteristika ljubavnih veza među studentskom populacijom, problem se odnosio na ispitivanje studentskih preferencija pojedinih aspekata veze i karakteristika partnera, uzevši pritom u obzir spol, dob i studijsko usmjerenje. Anketa je provedena na 250 sudionika, studenata fakulteta humanističkog, društvenog, prirodnog i tehničkog usmjerenja Zagrebačkog Sveučilišta. Primijenjen je Upitnik o studentskim vezama razvijen u svrhu istraživanja, a njime su ispitane preferencije karakteristika partnera u dva konteksta: pri odlučivanju o prvom izlasku, te prilikom odabira potencijalnog životnog partnera. Također, sudionici su rangirali važnost pojedinih aspekata veze. Najviše preferirane karakteristike partnera u oba ispitivana konteksta su inteligencija i duhovitost, dok način provođenja slobodnog vremena postaje izuzetno važan prilikom procjene potencijalnog životnog partnera. Razlike u preferencijama dolaze do izražaja među spolovima. Opći trend tih razlika u skladu je s postavkama evolucijske teorije i odražava postojeće društvene stereotipe, kao što je veća važnost fizičkog izgleda muškim, odnosno financijskog statusa ženskim sudionicima. Kao posljedica relativno uskog dobnog raspona većine sudionika, dobne razlike u preferencijama malo dolaze do izražaja. Različitost vrijednosnog i interesnog profila studenata fakulteta pojedinih usmjerenja odražava se u različitosti preferencija. Pritom, najizraženije su razlike između društveno i humanistički orijentiranih fakulteta, pri čemu su prvi usmjereni više konvencionalno i manje individualistički. Rezultati dobiveni procjenom važnosti pojedinih aspekata veze ukazuju na više vrednovanje vjernosti i iskrenosti u odnosu na druge aspekte veze s obzirom na to jesu li studenti trenutno u vezi ili nisu. Studenti koji nisu u vezi u većoj mjeri preferiraju kratkotrajne veze i vanjske karakteristike partnera: fizički izgled i dobru zabavu.