Upravljanje ljudskim potencijalima - prikaz novih psihodijagnostičkih instrumenata - Huić, Aleksandra; Ljubotina, Damir; Tonković, Maša (2007)
Upravljanje ljudskim potencijalima, osobito izbor i selekcija kadrova u području gospodarstva i svih područja obrazovanja, te zdravstva počiva na procesu psihodijagnostike. Korištenjem adekvatnog psihologijskog instrumentarija taj proces postaje znatno kvalitetniji, brži i djelotvorniji. Testovi koji su težinski prilagođeni potrebama korisnika te standardizirani na reprezentativnim uzorcima omogućuju podizanje kvalitete psihodijagnostike te optimalizaciju procesa donošenja odluka. Analiza tržišta pokazala je potrebu za novim, potpuno opremljenim testovima kognitivnih sposobnosti, te općeg obrazovanja prilagođenih za klasičnu i kompjutorsku primjenu. Središnja aktivnost Centra za psihodijagnostičke instrumente obuhvaća razvoj, standardizaciju i psihometrijsku validaciju psihodijagnostičkih instrumenata. Razvoj naših testova uključuje i izradu različitih oblika istog testa, težinski primjerenih karakteristikama uzorka. U novije vrijeme razvija se tehnologija primjene testova putem računala što u odnosu na klasičnu primjenu omogućuje dodatne mogućnosti zadavanja testovnog sadržaja, skraćenje vremena obrade podataka, te automatizaciju i integraciju dijela psihodijagnostičkog procesa. U okviru okruglog stola bit će prezentirani neki novi testovi razvijeni u okviru tehnologijskog projekta Centra za psihodijagnostičke instrumente pod nazivom "Razvoj, standardizacija i psihometrijska validacija testova kognitivnih sposobnosti": Problemni test (forma B i C), Test S (forma A i B), Test ST-1, Test rječnika (forma A i B). Osim toga, bit će prezentirane mogućnosti suradnje između psihologa zaposlenih u praktičnim djelatnostima i Centra za psihodijagnostičke instrumente na standardizaciji i validaciji gore spomenutih testova, a sve kroz Sekciju za organizacijsku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva.
HRV