Granica bez graničara - Aralica, Višeslav (2011)
Ideja o Granici kakvu nalazimo u Ive Pilara nije utemeljena na povijesnoj sudbini Hrvatske kao krajišta na kojem su se susretala carstva od prodora Turaka. Granica o kojoj on govore nije granica Evrope i Osmanskog Carstva ; to stoga nije granica koja nastaje zahvaljujući hrvatskoj hrabrosti ili vojničkoj sposobnosti. S tim je u svezi i Pilarov prikaz Srba kao ratničkog naroda, koji je u stvari zaustavio prodor Turaka na Zapad.