Pripovjedač kojem treba opravdanje: Michelangelo Giacomelli o Boškovićevu arheološkom otkriću - Husić, Snježana (2011)
U rimskome časopisu “Giornale de’ Letterati” 1746. godine objavljen je nepotpisan tekst pod naslovom 'D’una antica villa scoperta sul dosso del Tuscolo: d’un antico orologio a sole, e di alcune altre rarità, che si sono trà le rovine della medesima ritrovate' ('O drevnu ljetnikovcu otkrivenom na vrhu Tuscola, o drevnu sunčanom satu i o nekolikim drugim rijetkostima što su u ruševinama istoga pronađene'). Za razliku od nepotpisanog autora teksta, Michelangela Giacomellija, jasno je i višekratno imenovan Ruđer Bošković, kojemu se duguju i otkrića i objašnjenja o kojima se u članku izvještava. Giacomellijeva posrednička uloga izvorište je specifične pripovjedačke pozicije: utoliko što nije autorska pozicija u odnosu na predmet vlastita iskaza, ona uključuje potrebu za opravdavanjem zbog uzimanja riječi. Cilj je identificirati osnovne diskurzivne strategije kojima se Giacomelli koristi u svom pripovjedačkom pozicioniranju prema Boškoviću, predmetu i čitateljima, te istražiti učinke na strukturu članka.