Rimske svjetiljke iz Tilurija - Šimić-Kanaet, Zrinka (2011)
U radu se obrađuju keramičke svjetiljke iz arheološke zbirke Tadinac I. i II. koja se sastoji od dvije gotovo čitave svjetiljke i 168 ulomaka, a potječu iz rimskog vojnog logora Tilurija na kojem se danas nalazi mjesto Gardun. Nakon provedene analize utvrđeno je da svjetiljke pripadaju standardnim rimskim svjetiljkama prvoga i dijelom drugog stoljeća. Najveći broj ulomaka datira se u sredinu 1. st. posl. Kr. Svjetiljke s reljefnim prikazom različito oblikovanog nosa su dominantne (Loeschcke tip I - 36 kom., Loeschcke tip III - 1 kom., Loeschcke tip IV - 2 kom., Loeschcke tip VIII - 3 kom.) u odnosu na svjetiljke s pečatom (9 kom.). Svjetiljke iz zbirke Tadinac I. i II. mogu se usporediti s nalazima iz Burnuma, Aserije, Salone, Narone, Siska, Pule.
Projekt MZOS
HRV