Lokalno je univerzalno - Šimić-Kanaet, Zrinka (2011)
Na gotovo svim antičkim lokalitetima najveći broj pokretnih nalaza čini keramika koja je i glavni izvor informacija o ekonomskom i političkom stanju u Rimskom Carstvu - provincijama. U članku se izdvaja i analizira nastavak proizvodnje "domaće" keramike u odnosu na rimski import i proizvodnju keramike u provinciji Dalmaciji. Postavlja se pitanje: ima li vidljivih "dodira" prapovijesti i antike na keramici lokalne proizvodnje u ranoj fazi romanizacije.