Privrženost obitelji i ljubavnim partnerima u odnosu na strukturu i kvalitetu primarne obitelji - Kamenov, Željka; Delač Horvatinčić, Ivana; Ivanković, Palmira; Raić Stojanović, Ivana; Jelić, Margareta (2010)
Cilj istraživanja bio je ispitati razlike u privrženosti članovima obitelji i ljubavnim partnerima između pojedinaca koji potječu iz razvedenih obitelji, pojedinaca čiji su roditelji imali kvalitetan odnos i onih čiji su roditelji bili u nekvalitetnom međusobnom odnosu, kao i utvrditi razlikuju li se efekti cjelovitosti primarnih obitelji i kvalitete odnosa među roditeljima s obzirom na dob i spol sudionika. U istraživanju je sudjelovalo 1385 sudionika oba spola: 432 srednjoškolca, 529 studenata i 424 odrasle osobe. Primijenjen je instrument koji se sastojao od dvije verzije Inventara iskustava u bliskim vezama (Kamenov i Jelić, 2003) – jedne kojom se ispituje privrženost članovima obitelji, a druge koja ispituje privrženost ljubavnim partnerima, pitanja o kvaliteti međusobnih odnosa među roditeljima i pitanja o učestalosti i intenzitetu sukoba među roditeljima. Rezultati na dimenzijama privrženosti analizirani su pod vidom dobnih i spolnih razlika, a s ciljem utvrđivanja uloge strukture primarne obitelji i kvalitete odnosa među roditeljima u kvaliteti bliskih odnosa u adolescenciji i odrasloj dobi. Rezultati provedenih višestrukih analiza varijanci ukazuju da u srednjoškolskoj dobi karakteristike primarne obitelji u većoj mjeri određuju obilježja bliskih odnosa s članovima obitelji nego s ljubavnim partnerima, te da su dobivene razlike određene i spolom sudionika istraživanja. Djevojke iz loše funkcionirajućih obitelji pokazale su se više anksioznima oko odnosa s članovima obitelji nego svi ostali sudionici, a također i više izbjegavaju bliskost s članovima obitelji, što je inače karakteristično za mladiće. Privrženost u ljubavnim vezama pokazala se mnogo manje povezanom s karakteristikama primarne obitelji u ovoj dobi – jedini značajan nalaz je da djevojke iz primarnih obitelji koje dobro funkcioniraju pokazuju manju anksioznost u ljubavnim vezama nego djevojke iz drugih tipova obitelji. U kasnijoj adolescenciji i odrasloj dobi gube se spolne razlike u efektima tipa obitelji na privrženost – i muškarci i žene iz loše funkcionirajućih obitelji pokazuju veći stupanj izbjegavanja bliskosti s članovima obitelji, ali i veći stupanj anksioznosti u ljubavnim vezama. Nalazi ukazuju na trajne efekte kvalitete odnosa u primarnoj obitelji na bliske odnose u odrasloj dobi, ali i na diferencirane modele o sebi i modele o drugima, ovisno o vrsti bliskih odnosa.
Projekt MZOS
HRV