Upotreba ustrojstva da + prezent ili infinitiva - Čilaš Mikulić, Marica (2010)
Udžbenici hrvatskoga kao stranoga jezika posebno ne razrađuju upotrebu ustrojstva da + prezent i infinitiva. U nastavi se obično ističe da je ustrojstvo da + prezent karakterističnije za srpski standardni jezik, a upotreba infinitiva za hrvatski standardni jezik. Takvu neodređenu definiciju opovrgavaju sami nastavnici ispravljajući učenike inojezičnoga hrvatskoga u njihovoj usmenoj ili pismenoj produkciji kada umjesto ustrojstva da + prezent upotrijebe infinitiv, prenoseći rečenično ustrojstvo svoga prvog jezika ili jezika posrednika u hrvatski jezik, ili držeći se naučenog pravila. Gramatike hrvatskoga jezika za izvorne govornike ne nude dovoljno iscrpan odgovor koji bi objasnio sve situacije u kojima se pojavljuju pojedini od ta dva sintaktička izbora, između ostalog i zbog toga što se u njima donekle zanemaruje govoreni jezik. U izlaganju se razmotra kada su ta dva sintaktička izbora zamjenjiva, odnosno kada nisu – u kojoj se rečeničnoj okolini treba upotrijebiti infinitivna dopuna, a u kojoj konstrukcija da +
HRV