Korespondencija Fra Martin Nedić – Ljudevit Gaj - Grijak, Zoran (2010)
U radu je istraženo književno i publicističko djelovanje fra Martina Nedića u razdoblju ilirskog pokreta s posebnim osvrtom na teške unutarnje prilike u Bosni i Hercegovini te odjek ilirskih ideja među bosanskohercegovačkim franjevcima. Analiziraju se Nedićevi dopisi Ilirskim narodnim novinama u Zagrebu i dvije njegove poeme u povodu čijeg je objavljivanja korespondirao s Ljudevitom Gajem u razdoblju od 1839. do 1841. godine.