You have to get along. Family networks, informal economy and unemployment in post-socialist Croatia - Rubić, Tihana (2011)
Izlaganje je nastalo na osnovu rezultata etnografskog istraživanja provedenog u jednom od zagrebačkih „radničkih“ naselja, u periodu od 2008. do 2011. godine. U fokusu istraživanja bile su strategije bivših radnika, zaposlenih u nekadašnjim socijalističkim poduzećima, kojima su se isti, nakon što su poduzeća prije 20 godina propala, nosili s dugotrajnom nezaposlenošću. Pod strategijama smatram napose ulogu neformalne ekonomije i obiteljske pomoći u njihovim svakodnevnim životima. Suvremene naracije o pojedinačnom iskustvu i životnoj svakodnevici tih nezaposlenih otkrivaju nam kako su neformalna ekonomija i obiteljska pomoć sveprisutan i perzistentan fenomen (kako u socijalizmu, tako i danas) i bitna „strategija preživljavanja“ dugotrajno formalno nezaposlenih. oba ta aspekta, pokazuje se, znatno su amortizirale nevolju nezaposlenih. Ti su aspekti života nezaposlenih, oni koji nadilaze ekonomske i kvantitativne parametre, manje poznati i iznimno relevantni za oblikovanje budućih socijalnih politika, politika rada i zapošljavanja u Hrvatskoj.
Projekt MZOS
ENG