Pjesnik - ideolog bez ideologije - Čilić Škeljo, Đurđica (2011)
U radu se polazi od pretpostavke da svaka ideološka struktura podrazumijeva distancirajuću svijest, cjelovitu i jednoznačnu predodžbu o čovjeku, svijetu, prošlosti, pa i sadašnjosti, te da ideološki diskurz uvijek operira kategorijama dobrog, lijepog i istinitog, a neizostavan ideološki element je pravda. Analizira se je li Miłosz, odbacujući kao privatna i javna osoba svaku ideološku matricu kao iskrivljenu sliku stvarnosti, uspio pisati dezideologiziranu poeziju, ili je ona, naprotiv, ideološki angažirana unatoč nastojanju da izmakne ideološkom diskurzu, da bude izvan ili iznad njega.
Projekt MZOS
HRV