Translokacija sakralnih predmeta i građevina i hodočasna mjesta - Grbić, Jadranka (2011)
Izlaganje se odnosi na pojavu vjerovanja u čudesne translokacije sakralnih predmeta i građevina (zabilježenih u etnografskoj i folklorističkoj građi 19. i 20. st. ) te na fenomen nastajanja hodočasnih lokacija na tim istim lokalitetima. Ova vjerovanja dovode se u vezu sa suvremenim štovanjem Majke Božje i dr. svetaca i sa suvremenim hodočašćima na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.