Romantičarska estetika i kulturno-nacionalna politika na primjerima iz hrvatskoga i američkoga kanona: ilirski i američki "domoroci" - Šesnić, Jelena (Array, 2012)
Uzimajući u obzir geografske, lingvističke i kulturne razlike između hrvatske i američke situacije u razdoblju dominacije romantičarske estetike (prva polovica 19. stoljeća), rad ipak nastoji uspostaviti određene paralele u epistemologiji i kulturnoj politici unutar dvaju književnih sistema. To se osobito očituje kroz utjecaj transeuropskog romantičarskog pokreta i kroz strategije kulturnoga nacionalizma, što se nastoji pokazati analizom estetskih i ideoloških elemenata drame "Teuta" hrvatskog romantičarskog pisca Dimitrija Demetra i epa "Hiawatha" američkog romantičarskog pjesnika Henryja Wadswartha Longfellowa.