Šalamunova neoavangarda između moderne i postmoderne - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (2014)
Iako danas još uvijek nije jasna granica između moderne i postmoderne, analiza aktualnih izabranih pjesama Kdaj Tomaža Šalamuna (posebno autorova izbora ovjerena njegovim čitanjem) pokušat će utvrditi glavne osobitosti tzv. neoavangarde ; u okvirima aktualne diskusije o postmodernizmu u suvremenoj književnosti, Šalamunova se poetika pokušava odrediti kao svojevrsna granična poetika koja istodobno afirmira i relativizira modernističke vrednote visoke književnosti (aspekti ludizma i jezične igre, pitanja ironije, odnosi pjesnika, autora i lirskoga subjekta, dimenzije prostora u Šalamunovoj poetici, problematika stiha i oblika, i dr). Posebno se problematizira međujezična, međukulturna komponenta Šalamunova zrelog i kasnijeg dijela opusa.
Znanstveni skup Slovenska medkulturna neoavangarda - poezija in svet Tomaža Šalamuna organizirali smo s naslova ovoga projekta u suorganizaciji s Fakultetom za humanistične študije u Kopru (doc. dr. Jacek Krištov Kozak i doc. dr. Barbara Pregelj). Kao poseban gost simpozija bio je u oba dana Tomaž Šalamun, a naročit doprinos s hrvatske strane dali su i članovi naše znanstvene zajednice izvan projekta (prof. dr. Z. Maković, viši asist. Đurđica Čilić Škeljo, asist. B. Oblučar).
Projekt MZOS