Početci navodnih ukazanja Gospe u Međugorju - Vinšćak, Tomo (2011)
U svojem radu autor govori o pojavama koje su prethodile prvim navodnim Gospinim ukazanjima 1981. godine u Međugorju. Na temelju višegodišnjih terenskih istraživanja u Međugorju donosi tezu o tome zašto su se navodna Gospina ukazanja dogodila baš u Međugorju. Također govori o sakralnosti cijeloga područja koje uključuje Križevac (Šipovac), Brdo ukazanja i crkvu Sv. Jakova.
Projekt MZOS
HRV