Problem opisa gramatičke norme - Alerić, Marko (2012)
Gramatička norma navedena u normativnoj gramatici podrazumijeva utvrđivanje i opis jezičnih činjenica standardnoga idioma ponajprije na fonološkoj, morfološkoj i sintaktičkoj razini. Opis gramatičke norme treba biti razumljiv, jednostavan, jednoznačan (nedvosmislen) i jasan, a može se oslanjati i na jezične sustave organskih idioma sadržane u imanentnim gramatikama. U opisu gramatičke norme treba biti jasno utvrđeno što gramatičkoj normi pripada, odnosno što jest u skladu s gramatičkom normom, a što gramatičkoj normi ne pripada, odnosno što nije u skladu s gramatičkom normom. U radu se istražuje opis gramatičke norme u tri normativne gramatike hrvatskoga standardnog jezika: u Gramatici hrvatskoga jezika J. Florschütza iz 1916., u Hrvatskoj gramatici E. Barić i dr. iz 2003. i u Gramatici hrvatskoga jezika J. Silića i I. Pranjkovića iz 2005. U navedenim se normativnim gramatikama utvrđuju dijelovi u kojima gramatička norma nije jasno utvrđena i/ili objašnjena, zbog čega se javlja nesigurnost u njihovu tumačenju, odnosno mogućnost njihova različitoga tumačenja, a to izravno ili neizravno utječe na nesigurnost u njihovu ovladavanju i njihovoj primjeni te na nestabilnost tih dijelova gramatičke norme, kao i nestabilnost gramatičke norme u cjelini.
HRV